Like mye CG i «The Force Awakens» som tidligere!

Like mye CG i «The Force Awakens» som tidligere!

Star Wars – The Force Awakens kommer til å inneholde like mye CG (dataeffekter) som før. Men det gjør ingenting. Det viktigste har alltid vært å bruke de riktig effektene til riktig scene.

«We are in a real desert! A real desert!» sier de på ComiCon-videoen. Vel Star Wars har vært i ørkenen i alle filmene (utenom den hvor de var i Norge selvfølgelig). Vi har alle sett de mange bakom-filmene hvor Lucasfilm fokuserer på hvor mye parktiske effekter de har brukt i «The Force Awkakens». I begynnelsen ble det møtt med vilt jubel, først og fremst fra kritikere av prequels-filmene. Etter hvert begynte dette å snu. Lucasfilm er i ferd med å skyte seg selv i foten.

Markedsføring til prequel-haterne

For det første – det er ikke sannheten! Det blir like mye CG-effekter i «The Force Awakens» som tidligere! De filmer i 35mm som kanskje kommer til å «skjule» det litt bedre, men ut i fra alt jeg har sett til nå så er det CG-elementer i de fleste scenene i filmen.

For det andre så er ikke dette nyheter. Praktiske har alltid blitt brukt i Star Wars. Den eneste forskjellen er at Lucasfilm nå «promoterer» at de bruker dem for å få tilbake en «liten, men veldig høylytt» gruppe fans. Det var mer praktiske modeller bygget til Episode I enn det var i hele den originale trilogien. Men dette er dessverre ikke allmennkunnskap.

Media slenger seg på!

Media har den siste tiden skrevet mye om den praktiske bruken av effekter i Star Wars. Og agendaen har vært klar; å dra ned episode I-III for så å applaudere den nye filmen. Jeg ble selv et offer for denne agendaen for noen uker siden da jeg lot meg intervjue av aftenposten. Artikkelen fikk det til å virke som jeg også var en av de som var negative til prequel-filmene. Det er jeg ikke. Hvis noen fikk det inntrykket så er det journalisten som har drevet dårlig presseetikk.

Jeg har alltid vært fascinert av hvordan man lager spesialeffekter. Da episode I hadde premiere var jeg både imponert over filmen, men også bruken og kombinasjonen av praktiske modeller, CG, digitale matte-paintings og full-skala modeller.

Jeg vil gjerne vise noen eksempler på ting som veldig mange tror er CG, men som er praktiske effekter.
La læretimen begynne…

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Kanskje mer CG i The Force Awakens?

De som tror at «The Force Awakens» er laget med spesialeffekter fra syttitallet, kommer til å bli veldig skuffet når de ser filmen. Jeg spår at det kommer til å bli like mye (om ikke mer) CG-effekter i denne filmen også. Det er to motioncapture-karakterer i filmen. Den ene veldig liten og den andre veldig stor, og de hadde ikke kunnet blitt gjort med praktiske effekter. Alle scener hvor det er flyvende romskip kommer til å være CG og til og med «vår alles kjære» BB8 kommer til å være CG i noen scener. Så det er lurere å sette seg tilbake å nyte filmen for det den er! Og heller fokusere på historien – som alltid har vært viktigst i Star Wars universet!


No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

<

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.