– Det kuleste Star Wars-spillet

– Det kuleste Star Wars-spillet

Brettspill lagt til Star Wars-universet finnes det likevel flust av, og mange har nok fått med seg lisensierte utgaver av for eksempel Trivial Pursuit, Monopol og Risk. Dette er spill som gjerne har vært tilgjengelige hos tradisjonelle norske bokhandlere og leketøysforretninger i en årrekke, men de senere årene har det dukket opp en haug spennende titler som er verdt å få med seg.

I denne artikkelen skal jeg gi en kort innføring i ett av mine favoritter fra Fantasy Flight Games, nemlig X-Wing.

Storprodusent av eventyrspill

Fantasy Flight Games (FFG) er et Minnesotabasert selskap etablert i 1995 som har en lang rekke spilltitler under seg, en rekke av disse lisensierte. Her kan nevnes Arkham Horror, Decent, Android, Warhammer 40.000, A Game of Thrones, Star Wars, og en lang rekke andre titler. Spillene er publisert på over 30 språk og distribueres til over 50 land.

X-Wing ble publisert i 2012, og nå i 2015 kom det en oppdatert versjon av grunnreglene, med basis i The Force Awakens. Den originale publikasjonen tok kun for seg skip fra episodene 4-6, men dette har senere ekspandert betydelig. I grunnsettet får du, ved siden av regler, kort, terninger og diverse brikker, 3 fantastiske ferdigmalte skip; 2 TIE Fighters og en T-65 X-Wing. I The Force Awakens-utgaven er dette byttet ut med 2 TIE/fo Fighters og en T-70 X-Wing.

Ekspandert voldsomt

Spillet har som sagt ekspandert voldsomt de senere årene, et typisk trekk ved alt som FFG gir ut. Det var kanskje ikke noen bombe at de etter hvert gikk tom for skip basert på den originale trilogien, så de har nå laget sine egne, som K-Wing og TIE Punisher, i tillegg til skip fra Star Wars Legends og Rebels. Vi kan nok også forvente oss en rekke skip fra The Force Awakens fremover.

Rebelfleet3_zpse7e20bfc

Selv spillet dreier seg om nærkamp mellom skip, hvor to spillere tar på seg rollen som en av tre fraksjoner; Rebels/Resistance, Empire/First Order eller Scum & Villainy. For å lage en liste med skip bruker man et poengbasert system for piloter og oppgraderinger. Jo bedre piloten/skipet er, jo flere poeng koster det. For eksempel koster Millenium Falcon anført av Han Solo langt mer enn en TIE Fighter. Her må man altså balansere listene sine med kvantitet målt mot kvalitet.

 Utrolig enkle regler

Reglene i dette spillet er utrolig enkle, men det er mestringen som er selve utfordringen. Det er et taktisk spill! Her skal man i hemmelighet bestemme seg for manøvrene til hvert enkelt skip før disse avsløres for motstanderen. Man må både forsøke å gjette seg til hvordan motstanderen vil agere, samtidig som man vil sette opp sine egne, eller unnvike motstanderens, angrepsmanøvre. Noe av herligheten her er at hver skipstype har sine egne manøvre, og med få unntak MÅ man bevege seg. Gjør du en feil manøver kan dette få katastrofale konsekvenser for deg.

En fiffig detalj

Selve kampene avgjøres med terninger, som seg hør og bør. Røde terninger brukes til angrep, mens grønne brukes til forsvar. Etter hvert som man blir truffet, vil man miste skjold (om skipet har det), og deretter trekker man skadekort helt til skipet er uskadeliggjort. En fiffig detalj her er at du kan bli kritisk skadet i løpet av spillets gang, noe som skjer dersom symbolet på angrepsterningene viser et kritisk treff. Dette markeres ved at skadekortets tekstside vises opp. For eksempel kan piloten din få seg en kilevink, eller våpensystemene kan slutte å virke.

Ved siden av å skyte hverandre i fillebiter, så finnes det også en rekke scenarier i dette spillet, som kan gjøre de taktiske utfordringene enda større. Grunnsettet har noen få, mens hver av de større ekspansjonene også har en rekke scenarier med fokus på det skipet ekspansjonen inneholder.

Jeg oppfordrer alle spill-interesserte som ennå ikke har forsøkt seg på X-Wing, om å gi det en sjanse. Dere vil ikke angre. Og jeg stiller mer en gjerne til duell!


No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

<

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.