Star Wars: Rogue One – dette håper vi å se

Star Wars: Rogue One – dette håper vi å se
Rogue One plakat fram størrelse

Heltene i Rogue One. (Fotomotasje: Lucasfilm.)

Det er under et halv år til Rogue One: A Star Wars Story har premiere, og vi gleder oss så mye at tiden ikke kan gå raskt nok. Fans i alle land spekulerer over hva vi får se når filmen slippes. Her er Star Wars Norges ønskeliste.

 

Det som så lang er offentliggjort for publikum er en teaser trailer, en «behind the scenes»-trailer (samt en trailer som kun ble vist for deltakere på Star Wars-messen Celebration Europe), hovedrolleinnehaverne og noen bilder. Noen ekstra detaljer om filmen har selvfølgelig lekket ut, og tidlig i sommer kom det også rykter om at sjefene i Disney ikke er fornøyd med det foreløpige produktet, og krever at mange scener filmes på nytt. Men foruten å avise all informasjon som peker på produksjonsproblemer, holder regissør Gareth Edwards og Lucasfilm kortene tett til bryste, og setter oss ganske nådeløs på pinebenken. For denne filmen har alle Star Wars-fans virkelig ventet på, og det vet filmskaperne godt.

Det lille som er kjent om handlingen i filmen brukes for det det er verdt. Med unntak av dem som gjør alt for å holde seg informasjonsfri, vet de fleste fans at Rogue One kommer til dreie seg om opprørene som stjal tegningene til den første Dødsstjernen, og sørget for at prinsesse Leia Organa og de andre heltene vi kjenner fra Skywalker-sagaen, fikk informasjonen de trengte for å kunne sprenge Imperiets supervåpen i fillebiter. Filmen foregår altså i tidsrommet mellom Episode III, Revenge of the Sith, og Episode IV, A New Hope, på den tiden Opprørsbevegelsen var i startfasen og Imperiet var på sitt sterkeste.

En annerledes Star Wars-film

Skal vi dømme ut fra det vi har sett, kommer filmen til å trekke oss raskt og effektivt inn i det velkjente universet vi er så glade i. Men i motsetning til de sju filmene som har kommet så langt, vil stemningen i Rogue One være litt annerledes enn den vi er vant til. Denne filmen kommer til å nærme seg den klassiske krigssjangeren mer enn de andre, og fokuserer mer på «vanlige» mennesker enn jediriddere og helter med uovervinnelige krefter. Det betyr selvsagt ikke at disse kommer til å være helt fraværende, dette er jo tross alt en Star Wars-film. Men mye ligger til rette for at denne filmen blir noe fansen aldri har sett maken til.

Så hva kan vi egentlig vente oss av Rogue One? Spekulasjonene er mange og mildt sagt sprikende. Å sette seg inn i alle teoriene som florerer på nettet er anstrengende og tidskrevende. Så i stedet for bruke masse krefter på dette har vi spurt flere norske fans hva de håper at filmen skal inneholde, og forsøker deretter forsiktig å vurdere hvor realistiske dette er. Vi begynner ønskelisten bakfra:

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Prinsesse Leia Organa.

Prinsesse Leia Organa. (Foto: Lucasfilm).

 

8. Prinsesse Leia

Galaksens vakreste prinsesse var en av de største hovedpersonene i den første Star Wars-trilogien, og etter å ha sett Episode VII, The Force Awakens, er det lite som får oss til å tro at hun ikke også kommer til å være sentral i de to kommende sequel-filmene. Men hva med Rogue One?

Vi vet at handlingen i Rogue One avsluttes ti minutter før handlingen i Episode IV begynner, og at Leia Organa da er i besittelse av de stjålne tegningene til Dødsstjernen. Får vi se utvekslingen av tegningene mellom opprørernes spesialstyrker og prinsessen? Ikke umulig. Men Carrie Fisher er blitt nesten 40 år eldre siden vi så henne i A New Hope og står heller ikke på rollelisten. Det er selvsagt mulig at en annen og yngre skuespiller framstille Leia i Rogue One, for vi har fremdeles ikke oversikt over alle som medvirker i filmen.

Alt i alt vil det nok likevel virke litt rart om en annen enn Fisher spiller prinsessen, siden Rogue One tidsmessig er så tett knyttet opp mot Episode IV. Hvis Leia er med i Rogue One er det derfor kanskje mest sannsynlig at vi bare ser henne i bakgrunnen et sted, for eksempel på en opprørsbase.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Greedo

Greedo er en Rodian. (Foto: Lucasfilm).

 

7. Aliens fra de seks første filmene

Star Wars-universet kryr av aliens i alle former, og at vi kommer til å se mange i Rogue One er bombesikkert. Men det vi særlig ønsker er et gjensyn med flere av dem som vi ser i de seks første filmene.

Regissør J. J Abrams var flink til å introdusere nye utrolige skapninger i The Force Awakens, men, med noen hederlige unntak, ikke så flink til å bruke aliens som er skapt under Georges Lucas. Og her er det nok å ta av: Rodians, Quarrens, Kel Dor, Nautolans, Dugs, Kaminoans, Pau’ans og Geonosians for å nevne noen.

Sjansen for at noen av disse vil dukke opp i Rogue One er absolutt til stedet, men regissør Gareth Edwards er nok opptatt av sette sitt eget særpreg på Star Wars-galaksen. Så vær forberedt på nye aliens også.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Death Star construction

Dødsstjernen under konstruksjon. (Foto: Lucasfilm).


 6. En ny tur på innsiden av Dødsstjernen

Deler av konstruksjonen av Imperiets enorme supervåpen, Dødstjernen, er noe vi garantert får se i Rogue One. Det går klart fram av teaser traileren. Dette har selvfølgelig skapt stor begeistring blant fansen, for Dødsstjernen er noe av det første vi assosierer med Star Wars. Spørsmålet er likevel hvor mye mer enn konstruksjonen vi får se av den fryktede romstasjonen?

Vi vet jo fra Episode IV (og for såvidt Episode VI) litt om hvordan det ser ut på innsiden av Dødsstjernen, men mange håper på at vi får se enda mer. Svaret er at andre bilder fra teaser traileren faktisk tyde på det, selv om det fortsatt er mye usikkerhet rundt dette. Men, uansatt: Det at vi igjen skal få se Dødsstjernen i all sin prakt gjør at mange stråler av glede.

5. Planetene Corellia, Kessel og Dantooine

Ingen andre filmer har tatt oss med til så mange fantastiske verdener som de vi får se i Star Wars. Coruscant, Tatooine, Naboo, Kamino, Felucia og Hoth (hurra for Norge) er bare noen av stedene som fortsetter å fascinere fans. Men det er fortsatt noen spennende planeter vi bare hører om. Star Wars Legends-universet, noen av de nye canon-bøkene og til en viss grad animasjonsseriene på TV, har som kjent utforsket disse nærmere, men vi har aldri sett dem på film. Det er det mange som ønsker at skal skje. Blant favorittene er Han Solos hjemplanet Corellia, gruveplaneten Kessel og Dantooine – der vi i Episode IV, A New Hope, får vite at opprørerne en gang hadde en hemmelig base.

Om filmskaperne kommer til å oppfylle noen av disse ønskene i Rogue One er det vanskelig å si. Corellia og Kessel kan ikke nødvendigvis knyttes til tyveriet av tegningene til Dødsstjernen. Av de tre er det derfor kanskje Dantooine vi bør ha størst forhåpninger til, siden denne har størst forbindelse til handlingen i Rogue One. Igjen er det likevel grunn til å tro at Rogue One kommer til å introdusere et knippe nye planeter vi aldri har sett og hørt om, da filmskaperne sikkert vil sette sitt eget preg på Star Wars-universet.

(Atikkelen fortsetter under bildet).

tarkin

Peter Cushings som Grand Moff Tarkin. (Foto: Lucasfilm).

 

4. Grand Moff Tarkin

Grand Moff Wilhuff Tarkin er en av Imperiets mektigste menn i tidsrommet Rogue One utspiller seg. Vi husker ham særlig fra Episode IV i avdøde Peter Cushings skikkelse, men også fra sluttscenen i Episode III, da spilt av Wayne Pygram.

Tarkins sentrale rolle i galaksens historie, og ikke minst fordi det var han som hadde hovedansvaret for konstruksjonen av Dødsstjernen, gjør at det er fans som mener at premissene for handlingen i Rogue One nærmest dikterer at Tarkin er med. I tillegg er han en av de mest populære skurkene i Star Wars-universet, og nå som man har en unik sjanse til å reintrodusere Tarkin, burde man virkelig gjøre det.

Vi har foreløpige ikke fått noen offisielle meldinger om han kommer til å være med i filmen. Tarkins navn har ikke dukket opp på listen over karakterer, og ting kan tyde på at filmskaperne filmskaperene velger å heller fokusere på en annen skurk, Director Orson Krennic, som blir spilt av Ben Mendelsohn. Hvorfor man eventuelt har tatt dette valget er hittil ukjent, men det kan ha noe av samme årsak som at prinsesse Leia trolig heller ikke kommer til å ha en fremtredende rolle i Rogue One. Det vil rett og slett virke rart at en annen skuespiller enn Peter Cushing spiller Tarkin, fordi handlingen i filmen er såpass knyttet opp mot Episode IV.

Men, ting kan likevel tyde på at vi får se ham i filmen.  I «behind the scenes»-traileren som kom i sommer ser vi et glimt av en skikkelse som er forbløffende lik den vi identifiserer med Tarkin. Stemmer dette blir nok mange fornøyd, selv om han eventuelt bare er en CG-karakter som vi kan skimte i bakgrunnen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

R2-D2 and C-3PO

R2-D2 og C-3PO. (Foto: Lucasfilm).

 

3. R2-D2 og C-3PO

Hva er vel en Star Wars-film uten droidene R2-D2 og C-3PO? Det vet vi ikke, for så langt har ingen av dem vært foruten denne dynamiske duoen. Og med god grunn. R2-D2 og C-3PO bidrar med langt mer enn et komisk vindpust her og det, eller en hjelpende hånd. Når droidene dukker opp, vet alle at vi er i Star Wars-universet, og de to representerer paradoksalt nok de menneskelige særegenhetene mer enn noen av de andre karakterene i filmene. Så det er kanskje ikke så rart at R2-D2 og C-3PO kommer høyt opp på listen over hva og hvem vi ønsker å se i Rogue One.

Problemet er at imidlertid at vi ennå ikke har fått noen signaler om dette. Jimmy Vee (som har tatt over for Kenny Baker) og Anthony Daniels, som spiller droidene, står ikke på rollelisten vi har tilgang til, og det har heller ikke kommet bilder av dem fra filmen. Men, vi skal ikke glemme at det fortsatt er lenge igjen til Rogue One, og nok mange avsløringer som fortsatt gjenstår. Det er også, med dagens teknologi, relativt enkelt å inkorporere dem i et par scener. Det krever jo egentlig ikke noen form for bidrag fra Vee og Daniels, så lenge R2-D2 bare piper litt, og C-3PO ikke snakker. Og skulle det faktisk falle seg sånn at droidene for første gang ikke er med i en Star Wars-film, er Rogue One kanskje den beste kandidaten, siden den, tross alt, skal ha en litt annen stemning enn sagaen-filmene.

2. Fantastisk filmmusikk

Alle som forelsker seg i Star Wars forelsker seg like fort i musikken. Ja, noen forelsker faktisk i motsatt rekkefølge. George Lucas har flere ganger sagt at musikken i filmene er minst like viktig som det visuelle, og mange er nok enige. Kan man i det hele tatt forestille seg eventyret uten The Imperial March, Binary Sunset, Across the Stars, Han Solo and the Princess, Battle of the Fates, for ikke å snakke om The Main Theme?

Det knytter seg imidlertid ekstra spenning rundt musikken til Rogue One, da den blir den første Star Wars-filmen uten John Williams som komponist. Williams har nemlig nok å gjøre på andre fronter, nylig med Steven Spielbergs nye storsatsing The BFG, og han skal trolig også komponere musikken til kommende Episode VIII.

En annen har derfor fått den store utfordringen om å stå for det musikalske bidraget til Rogue One. Han heter Alexandre Desplat, og var blant annet komponist på Godzilla, som også ble regissert av Gareth Edwards. Desplate har naturligvis sin egen stil, så det er klart at musikkopplevelsen vi kommer til å få i Rogue One nok kommer til å bli litt annerledes enn det vi er vant til.

Det er kanskje ikke så farlig? Rogue One skal jo ikke være en helt tradisjonell Star Wars-film og musikken burde bidra til dette. Det er i tillegg vanskelig å tro at Desplat ikke kommer til å inkorporere en del av musikkstykkene fra de andre filmene. Både han og Lucasfilm vet jo hvor viktige enkelte av Williams temaer er for publikum.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

darth vader2

Darth Vader. (Foto: Lucasfilm).

 

1. Darth Vader

Vi har kommet til toppen av ønskelisten, og som mange kanskje har gjettet, er det Darth Vader som inntar førsteplassen. Av alt vi håper på å se, er det lite som kan måle seg med ham. Når man tenker på Star Wars er det nesten umulig å ikke tenke på Vader. Sithfyrsten i den sorte masken er like kompleks og sammensatt som ondskapsfull og skremmende, og det er ikke for ingenting han blir ansett som tidenes filmskurk.

I motsettning til mye av det andre på denne listen, har Lucasfilm nylig og heldigvis avslørt at Vader kommer til å dukke opp i Rogue One.  Det er kanskje ikke så overraskende? Etter hva vi skjønner fra Episode IV, A New Hope, spilte Vader en nøkkelrolle i Imperiets jakt på opprørerne som stjal tegningene til Dødsstjernen, så hvorfor skulle ikke filmskaperne benytte seg av en så enestående mulighet til å få ham tilbake på lerretet? De vet jo, som oss, hvor populær Vader faktisk er, og at dette utvilsomt knytter handlingen tettere opp mot Episode IV.

Blant fansen diskutere man nå derfor ikke om, men hvor mye Vaders kommer til og bør delta i Rogue One. Noen mener Sithfyrsten skal ha en stor  rolle, mens andre mener at han vil gi større inntrykk dersom han bare viser seg mot slutten av filmen. De siste opplysningene vi har fått tyder mest på at den sistnevnte gruppen får viljen sin. Ifølge Lucasfilm-president Kathleen Kennedy blir Vader bare å se i noen få minutter.  Man må nemlig være forsiktig med å bruke en såpass dominerende karakter, mener hun.

Fansen er uansett strålende fornøyd med at de faktisk skal få se ham igjen i Rogue One. Han er kanskje en ond skurk, men du som vi elsker ham.

Hva har du lyst til at Rogue One skal inneholde og hvor sannsynlig tror du at det er at du før ønskene dine oppfylt? Fortell oss det gjerne i kommentarfeltet under (eller på vår Facebook-gruppe). Så får vi alle bare smøre oss med en stor porsjon tålmodighet inntil vi får det endelige svaret 16. desember.

Jean Erik Bjørnskau

Jean Erik Bjørnskau

Grunnlegger av Star Wars Norge.Related Articles

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

<

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.